Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3956
Zeolit u poljoprivredi - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Zeolit u poljoprivredi

Zeolit u poljoprivredi

Poljoprivrednici i ljubitelji bilja često se bore s problemima kao što su nekvalitetno, kiselo ili onečišćeno tlo, te suša ili prekomjerna vlaga.
Priroda nam daje zeolit, pametni mineral čija svojstva upijanja i ravnomjernog otpuštanja vode i hranjivih tvari rješavaju i navedene probleme, ali blagotvorno utječu na cjelokupan rast biljke.
Klinoland je prirodno mineralno sredstvo namijenjeno poboljšanju tla i koristi se za bolji rast ratarskih, povrtlarskih i voćarskih kultura. On je čisti zeolit klinoptilolit, prirodni vulkanski mineral čija ga svojstva čine odličnim izborom za svakoga tko želi poboljšati rast svojih usjeva. Bilo da se radi o borbi protiv suše, prekiselom tlu ili tlu loše strukture opterećenom teškim metalima i pesticidima, Klinoland svojom izvedbom rješava navedene probleme.

Što su zeoliti?

Zeolit 1Zeoliti su rijetki prirodni minerali vulkanskog podrijetla. Produkt su kemijskog procesa koji je trajao tisućama godina i prirodne reakcije između kondenzata vulkanskih para i oceanske vode u specifičnim geološkim uvjetima. Njihovo nastajanje započelo je prije 100 milijuna godina. Prilikom erupcija vulkana, tekuća lava i gusti pepeo, u kontaktu s morskom vodom, formirali su stvrdnutu alumosilikatnu lavu, iz koje se, tisuće godina kasnije, počeo formirati zeolit. Varijacije temperature, geografskih lokacija i drugih uvjeta imali su utjecaj na kemijske reakcije između vulkanskog pepela, lave, vode i zraka, što je uvjetovalo brojne razlike u karakteristikama i sastavu različitih vrsta zeolita.

Zeolit klinoptilolit – djelovanje

Poznate su brojne podvrste zeolita, koje se zbog svojih karakterističnih svojstava, snažne ionske razmjene, koriste u različite svrhe u znanosti, industriji, poljoprivredi, graditeljstvu. Podvrsta zeolita koji se zove klinoptilolit i koji ima kristalnu molekularnu strukturu tradicionalno se koristio kao prirodni lijek u humanoj medicini, a njegova je upotreba značajna i u poljoprivredi, ishrani životinja, proizvodnji deterdženata, filtraciji… Zeolit klinoptilolit jedan je od najkvalitetnijih podvrsta zeolita. Razlikuje se od ostalih svojom strukturom u obliku kaveza koja ima snažan negativni naboj te koja privlači i adsorbira vodu, plinove, teške metale, opasne kancerogene toksine, organske otrove i druge štetne supstance.

Zeolit 2

Kristalna rešetka klinoptilolita

Klinoland se sastoji od minimalno 85% prirodnog klinoptilolita. Zbog tako visoke čistoće jedan je od najkvalitetnijih poboljšivača tla tog tipa na svijetu. Klinoland u tlu ima iduće učinke:

* Veže hranjivZeolit 3e tvari iz gnojiva, postupno ih oslobađa te time biljke imaju redovitu opskrbu hranjivim tvarima tijekom čitavog vegetacijskog razdoblja.
* Stalno održava dušik u tlu.
* Obnavlja i čisti tlo– na sebe veže teške metale i ostale štetne tvari pa ih biljke ne mogu unijeti u svoj sustav.
* Zadržava i regulira vodu u tlu – više od 30% svoje strukture koristi za pohranjivanje vode.
* Ublažava posljedice suša otpuštajući biljci vodu i hranjive tvari koje je prethodno pokupio, kao i posljedice prekomjerne vlage uvlačeći višak vode u sebe.
* Efikasno regulira kiselost tla (pH)
* Sadrži značajne količine biogenih elemenata u tragovima (Mg, Ca, Fe, Ti, Mo, Mn…) te ima odličan učinak na produženu vitalizaciju i zdravlje biljaka, cvatnju, sazrijevanje, boju i okus.
* Zbog svoje granulacije i djelotvornosti pomaže prozračivanju tla i rastresitosti.
* Pospješuje stvaranje humusa.
* Ekonomičnije korištenje gnojiva postiže se njegovim kombiniranjem sa Klinolandom jer zeolit upije i skladišti hranjive tvari i sprečava njihovo brzo ispiranje iz tla pa ih bilja duže iskorištava.
* Klinoland nije agresivan prema sjemenu, štoviše, trebao bi biti s njime u kontaktu pri sadnji radi veće iskoristivosti. Jača korijen biljke i povećava klijavost.

Zeolit 4Klinoland dolazi pakiran u vrećama od 25 kg, a granulacije je 2,5 – 5 mm. Primjenjuje se u količini od 200-400 kg/ha, ovisno o stanju tla i kulturi koja se uzgaja. U tlu ostaje aktivan 3-5 godina.
Budući da ima široku upotrebu, također je dostupan i u manjoj granulaciji u obliku praha od 50 nanometara, koji se koristi za detoksikaciju i blagostanje organizma životinja, ali i kao snažni antioksidans koji čuva svježinu silaže, žitarica i gotovih smjesa uklanjajući štetne plijesni i gljivice, kojima se organizam životinja intoksicira. Regulira pH u probavnom sustavu životinja i time podržava razvoj njegove mikropopulacije, a korištenjem zeolita izlučuju se teški metali, pesticidi i aflatoksini. Rezultat je bolji razvoj životinje, njezino cjelokupno zdravstveno stanje, počevši od snage imuniteta, a kod životinja za ishranu meso je kvalitetnije i ukusnije, a mliječni proizvodi čisti od aflatoksina. Također su zabilježeni slučajevi u kojima su se kućnim ljubimcima značajno ili u potpunosti povukli tumori uslijed redovite konzumacije zeolita. Mineral Detox stopostotni je zeolit u prahu koji ima sva gore navedena svojstva, a što potvrđuju pozitivne povratne informacije korisnika. Pogodan je kako za stočarstvo, govedarstvo, mala, srednja i velika gospodarstva, tako i za vašeg kućnog ljubimca.
Klinoland i Mineral Detox dostupni su u maloprodaji na području Zagreba u Bio-trgovini (Kustošijanska 4, www.biotrgovina-herceg.hr, 01-3750-806) i u veleprodaji u Velikoj Gorici u Mineral Prometu (www.mineralpromet.hr, 01-6222-031).

Napisala:  Marija Ercegovac, Bio trgovina Herceg