Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Zelena stanica - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Zelena stanica

Zelena stanica

U Zagrebu je nedavno otvoren  novi, odličan dućan s novotarijama za uzgoj bilja pod nazivom Zelena stanica. Svakako je zanimljiv ljubiteljima noviteta iz ovog područja.

Predstavili su se na ovogodišnjem Floraartu gdje su donijeli svoj ‘Home box’ . ‘Home box’ je ormar za uzgoj bilja u stanu tj. zatvorenim prostorima. U njemu možete uzgajati povrće ili neko drugo bilje bez prisustva sunca, pa i zemlje u svom dnevnom boravku, podrumu, sobi. U ormar se ugrađuje oprema koja čini takav uzgoj mogućim. Potrebna je posebna rasvjeta, sustav navodnjavanja  s prihranom ( fertirigacije ), posude s biljkama, ventilator. Veličine i oblici ormara, izbor rasvjete i i ventilatora, posuda i medija za uzgoj, pa i gnojiva je vrlo širok. Francusko poduzeće Culture Indoor, čiji je Zelena stanica zastupnik za Hrvatsku, pokriva široku paletu najmodernijih proizvoda s ovog područja. Fascinantno je da nude organska tekuća gnojiva za hidroponiju, što spaja do sada dva nepomirena smjera u uzgoju biljaka, ekološku metodu i hidroponski uzgoj.

Jedno od posebno simpatičnih tekućih gnojiva je huminska i fulvična kiselina kiselina ”tekući humus” pod nazivom ‘Grandma Enggy’s’, zatim tekuće gnojivo s mikroorganizmima pod nazivom ‘Tarantula’, nude i mikoriznu mješavinom tzv. ”Voodoo juice”…izbor je širok. Pakiranja i nazivi su duhoviti.

grandma-enggy 

‘AeroGarden’ je zanimljivost koju smo do sada gledali na internetu ili izvan Hrvatske. Sada ge je moguće razgledati ili kupiti u Zelenoj stanici. ‘AeroGarden’ je tehnologija uzgoja povrća ili začina ili cvijeća koja je temeljena na istraživanjima za mogući uzgoj hrane u svemiru,a namijenjena je za primjenu u kuhinji. Uvjeti za rast biljaka u ‘AeroGardenu’ su idealni za brz rast, a na prvi pogled su nemogući. Iz malih posudica, u malom prostoru, bez zemlje i sunca po sistemu aeroponija mogu narasti zdrave,lijepe biljke kroz cijelu godinu. Uvjeti za klijanje sjemena u Aerogardenu su idealni i bliže se 100% klijavosti. Oprema je osmišljena da nalikuje kuhinjskom pomagalu.

1_AeroGarden

‘OmegaGarden’ je proizvod koji izgleda još nevjerojatnije. To je rotirajući hidroponski sistem uzgoja koji svojom rotacijom stimulira brži i jači rast biljaka. Uzrok navodnom bržem i jačem rastu biljaka je njihova stalna borba sa promjenom položaja u odnosu na silu gravitacije. Izgleda i zvuči nemoguće, ali postoji i funkcionira.

ZapSnap_009

Slijedeći proizvodi su nešto manje nevjerojatni i jeftiniji su, ali podjednako novi i zanimljivi.

1_Rootpouch_d

Tekstilne posude za biljke ‘Rootpuch’ su načinjene od recikliranih plastičnih boca i biorazgradive su. Posude su raznolike i upotrebljive kao dekorativne posude ili u komercijalnom uzgoju bilja.

1_Rootpouch

‘Rootpuch’ posude koje se koriste za komercijalni uzgoj presadnica povrća, voća i ukrasnog bilja su praktične za transport i uzgoj. Biljka se na stalno mjesto sadi zajedno sa posudom, a posuda će se u zemlji potpuno razgraditi. Sadnja zajedno s posudom, bez uznemiravanja korijenja i korjenove bale može biti višestruko korisna za sadnju bilja osjetljivog na presađivanje, sadnju izvan optimalnih termina sadnje itd…

Dekorativni Rootpouch je primjenjiv i za izvedbu svojevrsnog vertikalnog vrta.

U ponudi je i oplemenjena kamena vuna koja stimulira razvoj korijenja biljaka. Praktična su posudice za presadnice oblikovane od kamene vune.

1

 

ZapSnap_010

Čileansku mahovinu prodaju pakiranu u vrećice. Ta mahovina je odlična radi svoje sposobnosti upijanja i zadržavanja velike količine vlage ( 150 grama mahovine zasićeno vodom teži 3000 grama ). Prirodna je i 100% biorazgradiva, a sadrži biljkama korisne prirodne minerale i bioelemente. Odlična je za orhideje, anturiume i biljke mesožderke. Može se koristiti pomiješana sa zemljom u svrhu ekonomizacije zalijevanja tj. potrošnje vode te za malčiranje. U Zelenoj stanici je koriste za još jednu od mnogih verzija vertiklanog vrtova i za posude s biljem koje se postavljaju na zid kao slike.

IMG_2860 

Spomenuli smo samo dio njihove ponude, a ostatak je također zanimljiv, inspirativan i vrijedan upoznavanja.