Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Topiary, šišanje za pet - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Topiary, šišanje za pet

Topiary, šišanje za pet

Kulture Bliskog i Dalekog istoka od davnina poznaju tehnike oblikovanja drveća i grmlja šišanjem, koje u novije doba nazivamo topiary (engl. dekorativno obrezan).

Oblikovanje drvenastih biljaka u Europi započeli su stari Rimljani. U doba renesanse i baroka, u Italiji i Francuskoj, to je bio jedan od osnovnih izričaja dizajnera vrtova tog doba, a u Velikoj Britaniji se topiary pojavljuju u 18. i 19. st. u poznatim engleskim vrtovima.

Topiary, su možda na izgled jednostavni, no postupak njihovog oblikovanja je dugotrajan i traje nekoliko godina da bi se dobio osnovni oblik. Njihovo održavanje može trajati i kroz nekoliko generacija. Pravilni geometrijski oblici, kao žarišne točke u vrtu mogu biti jako atraktivni, a njihova izrada ne traje dugo. Ako se radi o nepravilnim oblicima, majstor vrtlar može pomoću šablona izraditi topiare koji prikazuju životinje, ljude, dvorce i sve što možete zamisliti.

topiary zeko

 

Za oblikovanje se najčešće koriste zimzeleni grmovi, kao što su šimširi (Buxus), tise ( Taxus), razne vrste božikovina (Ilex) i sl.

Da bismo dobili jedan osnovni oblik topiara, kao što je kugla, stožac, valjak ili nešto slično, potrebno je da grm naraste dovoljno velik za što je potrebno nekoliko godina. Tada je potrebno pratiti njegov rast i u pravo vrijeme ga orezivati, da bi se dobio željeni oblik. Na isti način se postižu kompliciraniji oblici; kada grm dovoljno naraste napravi se žičana šablona po kojoj se grm orezuje. Kao što sam i rekao, izgleda jednostavno, ali u izradu topiara mora biti uloženo mnogo truda, znanja, volje i strpljenja. Pokušati napraviti topiary je veliki izazov za svakog vrtlara. Jednostavniji je način, ali i mnogo skuplji, kupiti gotov formiran grm koji treba samo po šabloni šišati. Ovdje bih upozorio da je to možda jednostavno za profesionalnog vrtlara međutim, ako šišanje ne obavite na pravilan način i odrežete previše izdanaka izgubit ćete željeni oblik, a ispravak će trajati godinama. Kada šišate topiary u željeni oblik, a bavite se hortikulturom amaterski zapamtite: ” manje je uvijek više”. To znači, dobro razmislite prije nego odrežete neku granu ili obrežete grm u željeni oblik. Bolje je odrezati manje i pratiti rast biljke nego odrezati previše i čekati godinama da se greška ispravi.

Nisu samo šimširi, tise i božikovine vrste pogodne za izradu topiarya. Kaline i pačempresi su također pogodne vrste.

topuary

U novije doba sve su popularniji grmovi oblikovani poput malih stabalaca s kuglastom krošnjom. Čiste forme takvog načina oblikovanja u vrtovima daju posebnu notu minimalizma i pogodne su za male prednje vrtove u kojima nema mnogo mjesta za sadnju bilja. Stabalca i grmovi postaju žarišne točke, a ispod njih kao podrast prostiru se trajnice i ukrasne trave u raznim bojama i izmjeni cvatnje koje popunjavaju nastale praznine. Topiary možemo koristiti u bilo kojem dizajnerskom izričaju.

Topiary

topiary

Poznati Francuski vrtovi puni su raznih labirinta, nepravilnih formi, vjernih prikaza životinja itd. Engleski vrtovi novijeg doba su vrtovi slobodnog engleskog stila, gdje nema pravilnih oblika, a prevladavaju nepravilne forme. U takvim vrtovima dobiva se osjećaj laganog nereda, međutim to nije točno jer je u ladanjskom vrtu sve točno isplanirano, a samo dobar vrtlar je u stanju napravt skladan vrt u ladanjskom stilu. Topiary u ladanjskim vrtovima nisu česti, ali ih ima i to kao neki soliterni detalj vrta.

Iako topiary tehnike oblikovanja drveća i grmlja dolaze iz Kine i Japana isto kao i bonsai tehnike, one nisu jednake već ima mnogo razlika.

tpoiary tehnike

O drevnim tehnikama rezidbe u Japanu koju Japanci nazivaju Niwaki rezidba i povijesti bonsai filozofije opisati ću u nekom sljedečem članku.

Napisao: Danijel Tomljanović, struč. spec. ing. sec. –  zaštita okoliša