Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Svjetski dan šuma 21.03.2011.g. - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Svjetski dan šuma 21.03.2011.g.

Svjetski dan šuma 21.03.2011.g.

Povodom svjetskog dana šuma, podsjetimo se koje su sve važne ekološke, društvene i gospodarske funkcije naših šuma i zbog čega ih moramo štititi.
Republika Hrvatska obiluje prostranim šumskim predjelima te ima mnoge očuvane prirodne šume, što predstavlja veliko bogatstvo u ekološkom, društvenom i gospodarskom smislu.

Ekološka važnost šuma je višestruka.

Šume sudjeluju u pročišćavanju podzemnih i površinskih voda, a one iznad i u blizini vodocrpilišta štite akumulacije pitke vode od zagađenja. Kod dugotrajnih kiša i pljuskova s velikom količinom vode i kod topljenja snijega, šume akumuliraju velike količine vode koju kasnije polako otpuštaju. Učinkovitost zaštite od voda ovisi o mnogim faktorima npr. konfiguraciji tla, reljefu, vrsti i dobi drveća. Utom smislu posebno su važne nizinske šume koje imaju važnu ulogu zaštite od poplava.

Važnu ulogu šume imaju i pri zaštiti tla od erozije, klizanja tla, odnošenja tla vjetrom i vodom te osiromašivanja tla, posebno na nagnutim terenima. Važna su zaštita prometnica od padanja kamenja i udara vjetra te utječu na smanjenje umora vozača i čine vožnju ugodnijom. U alpskom područjima šume imaju značajnu ulogu jer sprječavju nastanak lavina i klizanje snježnih masa.

Veće šumske površine utječu i na klimu tako da ublažavaju velika kolebanja temperature u obližnjim naseljima i sprječavaju pojavu strujanja hladnih zračnih masa. Ljeti povećavaju vlažnost zraka, te sprečavaju promjene mikroklime određenog područja, štite naselja od onečišćenog zraka, jakog vjetra i buke te zadržavaju velike količine prašine. U procesu asimilacije pročišćavaju zrak, a to nerijetko dovodi do propadanja stabala zbog prevelikog onečišćenja. Zdrave šume proizvedu oko 20 t kisika po hektaru godišnje, a pružaju utočište i hranu brojnim životinjskim i biljnim vrstama te su važne za očuvanje biološke raznolikosti.

Suma3

U gospodarskom smislu šume imaju važnu turističku ulogu i estetsku funkciju.

Možemo primijetiti da mnoga naselja u Hrvatskom priobalju koja su šumovita imaju i dobro razvijen turizam ukoliko to znaju iskoristiti npr. Lošinj, Rab ili Hvar. Najšumovitiji otok u Hrvatskoj je otok Mljet (Nacionalni park), a prekrasnim šumskom krajolikom može se pohvaliti i otok Korčula (Korkyra Nigra ili crna šuma) te Lastovsko otočje koje je zbog požara, na žalost velikom dijelom izgubilo dio prirodne šume ali je još uvijek pravi mali prirodni raj za domaće i strane posjetitelje.

Mnoge od tih šuma nemilosrdno se uništavaju zbog toga što lokalne zajednice često ne prepoznaju njihovu vrijednost.

Gorski turizam zadnjih godina postaje vrlo privlačan i zanimljiv način odmora, pogotovo ljudima koji se žele odmoriti od gradske buke i prašine, a željni su svježeg zraka. U takvim područjima (Gorski kotar, Žumberak, Velebit) razvija se seoski turizam, što omogućuje opstanak lokalnim zajednicama na tim prostorima.

Posebnu važnost u turističkom smislu imaju naravno šume unutar nacionalnih parkova, parkova prirode i zaštićenih šumskih rezervata, koje mogu privući mnoge posjetitelje svojom ljepotom, a privlače i one zainteresirane za razne životinjske i biljne vrste koje žive u ovim posebnim ekološkim sustavima (npr. Park prirode Lonjsko polje ili Nacionalni park Plitvička jezera).

Šume daju karakterističan izgled određenih predjela i stoga jedinstven estetski doživljaj, pružaju nam mogućnost za rekreaciju, bavljenje sportom, uživanje u prirodi i opuštanje.

suma4

Vjerujem da je ovo dovoljno razloga da se potrudimo očuvati sve naše prekrasne i vrijedne šume.