Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3956
Stevija - kako je uzgojiti - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Stevija – kako je uzgojiti

Stevija – kako je uzgojiti

U prethodnim člancima sam Vas pokušala pobliže upoznati sa stevijom – biljnom vrstom relativno nepoznatom u našim krajevima. No, ovaj put bih htjela reći ponešto o uzgoju stevije, njezinim optimalnim uzgojnim uvjetima, kao i načinu i vremenu berbe i skladištenju.

Dakle, krenimo od početka. Steviju možemo uzgojiti iz sjemena ili reznica, ovisno o postojanju zaštićenog prostora (plastenik, ali i grijani zimski vrt za hobiste), klimatskim uvjetima i financijskim mogućnostima. Biljka ima izuzetno sitno sjeme, što potvrđuje i podatak da jedan gram sjemena sadrži 2800 do 3000 sjemenki.

UZGOJ STEVIJE IZ SJEMENA

Početkom proljeća sjeme se sije u polistirenske kontejnere u zaštićeni prostor, te mu je potrebno oko 50 dana kako bi se razvilo u zdrave mlade biljke. Pritom je važno izabrati supstrat povoljnog odnosa pora za zrak i vodu, jer će to utjecati na učestalost navodnjavanja u vegetaciji. Na našem tržištu moguće je naći uglavnom supstrate njemačkih trgovačkih brandova, kao što su Brill i Klasmann koji u ujednačenog sastava i povoljnog vodozračnog odnosa. Također je potrebno imati kontejnere za sjetvu (uzgoj iz sjemena) ili vegetacijske lončiće (uzgoj iz presadnica). Ukoliko se biljka uzgaja iz sjemena, tada je potrebno napuniti kontejnere supstratom, navlažiti ga, posijati sjeme, te potom preko sjemena dodati malo supstrata (ne previše, jer će biljčica trebati više energije i vremena za klijanje). Minimalna temperatura klijanja sjemena stevije se kreće oko 18 °C, dok se optimalna temperatura kreće oko 24 – 28 °C.

UZGOJ STEVIJE IZ REZNICA

Ukoliko želite steviju uzgojiti iz reznica, tada je potrebno napraviti reznice iz već postojećih biljaka na način da razvijene mlade grančice odsiječete ukoso (pod kutem od 45°) na 2 -3 cm od glavne stabljike, te donji dio grančice uronite u hormon za zakorjenjivanje (za zeljaste reznice), te posadite u prozračan supstrat. Potrebno je ostaviti tek par listića, a ostale otrgnuti, jer oni crpe energiju potrebnu za zakorjenjivanje. Također je potrebno pažljivo zaliti i pokriti reznicu prozirnom plastičnom folijom ili prilagođenom plastičnom bocom, kako se ne bi prebrzo gubila vlaga. Reznice je najbolje uzeti krajem zime ili u rano proljeće, jer će im trebati od dva do dva i pol mjeseca kako bi stvorile dovoljnu masu korijena koja će hraniti cijelu biljku tijekom vegetacije.

ŠTO S MLADIM BILJČICAMA?

Potom se mlade biljke presađuju u vegetacijske lončiće promjera 10 cm, čime se osigurava daljnji razvoj korijenovog sustava koji će biti izuzetno važan prilikom sadnje sredinom svibnja. Dakle biljka ostaje u vegetacijskim lončićima do svibnja, te joj se u tom vremenu moraju osigurati optimalne temperature, kao i dovoljna količina vlage (stevija je ipak tropska biljka). Optimalna temperatura za rast se kreće oko 25 – 30 ˚C. Zahvaljujući svom suptropskom porijeklu biljka tijekom vegetacije može podnijeti i temperaturu do 37 °C. Budući da se radi o tropskoj biljci, osim visoke temperature i obilja sunčeve svjetlosti, za uspješan rast potrebna joj je i voda. Navodnjavanje u proljetnim mjesecima se obavlja nekoliko puta tjedno, dok u ljetnim mjesecima uvelike ovisi o klimatu i temperaturama u području uzgoja (kontinentalna, primorska ili pak gorska Hrvatska), te se navodnjavanja obavlja svakih 3 do 5 dana.

UZGOJ_STEVIJE_NA_OTVORENOM

UZGOJ NA OTVORENOM

Presađivanje biljaka stevije na otvoreni prostor – polje ovisi o temperaturnim čimbenicima i količini oborina. Naime, idealna temperatura za uzgoj je oko 25 – 30 ˚C, te je potrebno obratiti pažnju da tlo nije premokro, jer bi moglo doći do truljenja korijena.
Jedan faktor koji ovu biljku čini jednostavnijom za uzgoj je i izuzetna tolerantnost prema tipu tla. Prema nekim istraživanjima najbolji rezultati se postižu na ocjeditim pjeskovito – ilovastim tlima. Ukoliko se radi o teškim tlima koja imaju tendenciju zadržavanja vode, predlaže se unošenje organske tvari kako ne bi došlo do truljenja korijena (Todd, 1997). Različiti literaturni navodi preporučuju različite pH reakcije tla, no moglo bi se zaključiti kako je biljka tolerantna na pH reakciju (6,5 – 7,5), te može uspješno rasti u uvjetima slabo kisele do neutralne reakcije tla.
Od svih navedenih faktora, znanstvenici navode kako najveći značaj na pravilan rast biljke imaju izbor tla i stupanj zakorovljenosti. Stevija ima relativno plitak korijen, te se ne može ravnopravno boriti s brzorastućim korovima. Rješenje ovom problemu je prekrivanje tla crnom PE folijom, ali i povremeno mehaničko uklanjanje korova (Todd, 1997).

BERBA I SKLADIŠTENJE 

Berba zelenih listića započinje sredinom kolovoza i traje sve do početka intenzivne cvatnje, te prije početka prvih mrazeva. Prikupljanje lisne mase može biti jednokratno (ručno ili strojno) ili višekratno u razmaku 7 – 10 dana (Novak, 2010). Prinosi se, ovisno o tehnologiji uzgoja, klimatskim uvjetima i broju berbi, mogu kretati od  30 – 40 g/biljci suhog lišća, odnosno oko 1500-2000 kg ha-1 suhog lista godišnje. Nakon berbe, stabljiku stevije je potrebno skratiti na visinu od 10-ak cm iznad tla, te ju je potrebno premjestiti u zaštićeni prostor u kojem se temperature zraka ne spuštaju ispod 0 °C.
Prikupljeni listići stevije se suše na način da se rasprostru na gazi, te se za toplog jesenskog dana drže u hladu dva dana. Nije preporučljivo držati ih na izravnom sunčevom svjetlu. Nakon toga, osušene listiće je moguće samljeti u mlinčiću za kavu i spremiti u hermetički zatvorenu staklenku. Zeleni prah možete koristiti u pripremi raznih napitaka, kao i u pripremi slastica. U slast!

UZGOJ_STEVIJE_SUSENJE

Napisala Ana – Marija Špicnagel mag.ing.agr.