Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Protea – Afrička ljepotica - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Protea – Afrička ljepotica

Protea – Afrička ljepotica

Vrste roda Protea pripadaju porodici Proteaceae koja potječe iz južne Afrike ili Australije. To su grmolike zimzelene biljke krupnih cvatova.

Najljepše vrste ove porodice pripadaju rodu Protea od kojeg je najpoznatija kraljevska Protea-Protea cynaroides. Naziv je dobila prema grčkom bogu Proteusu, a proglašena je nacionalnim cvijetom južne Afrike. Ona ima posebno lijepe, krupne cvjetne glavice crvene, roza, žute ili bijele boje srebrnkastog odsjaja. Poznato je oko 114 vrsta iz roda Protea, čiji je naziv prvi put objavio Carl von Linne 1771.g.

Uzgoj:

Ove neobične biljke nisu jednostavne za uzgoj. Osnovne greške prilikom uzgoja su nepravilna dinamika zalijevanja i pretjerana gnojidba, pogotovo fosfatnim gnojivima koja mogu potpuno uništiti biljku.

Tlo:

U prirodi vrste roda Protea rastu na raznovrsnim staništima, od kamenitih i vlažnih livada do pjeskovitih predjela uz obalu. Podnose velika kolebanja temperature, od 32°C do ispod ništice. Preživljavaju i pod snijegom. Prirodno tlo na kojem uspijevaju, većinom je kisele reakcije makar u prirodi neke možemo pronaći i u tlu pH vrijednosti od 8.0. 

U uzgoju trebamo koristiti supstrat za acidofilne biljke. Tlo treba biti ocjedito, da dobro odvodi vodu ali ne presušuje, kako bi se spriječilo zadržavanje vode koje šteti biljci i dovodi do oboljenja korijena.

Sjetva:

Najbolje vrijeme za sjetvu je, kada je najveća razlika između dnevne i noćne temperature, a to je najčešće u rano proljeće. Promjene temperature su važne zbog pospješivanja klijavosti sjemena.

Priprema sjemena za sjetvu:

Vrlo je važna zbog sprječavanja gljivičnih infekcija. Sjemenke se stave u vodu temperature od 50°C na pola sata. Nakon toga se sjeme rasprostre na papir i osuši.

Sjetva:

Sije se u posude volumena predviđenog za jednu litru supstrata. Supstrat se priprema od 2 dijela humusa (kisele reakcije npr. zemlja za orhideje ili rhododendrone), 2 dijela prirodnog pijeska i jednog dijela perlita. Važna je dobra drenaža zbog ocjeđivanja vode, a pH vrijednost treba iznositi 5.5.

Prije sadnje, supstrat treba preliti kipućom vodom kako bi spriječili razvoj štetnika i bolesti. Sjeme se stavlja na dubinu koliki je njegov opseg te se dobro zalije. Posudu se smjesti na polusjenovito mjesto. Vrijeme klijanja je od tri tjedna do nekoliko mjeseci ovisno o vrsti.

Kada se pojave prvi pravi listovi, proteu treba premjestiti na puno sunce i pri tome paziti, da supstrat na suncu nikada potpuno ne presuši.

Kada sadnice postanu dovoljno snažne, može ih se presaditi u vrt na sunčano mjesto ali ne pre vruće. Iskopaju se rupe dubine pola metra i ispune kompostom. Biljke treba pažljivo vaditi iz posude i saditi, jer imaju vrlo osjetljiv korijen. Dobro je malčirati tlo oko biljke zbog održavanja vlažnosti tla, zaštite od previsokih temperature i korova.

183143_170254873026803_137740232944934_407312_3362044_n

Njega:

U prirodi protee rastu na vjetrovitim područjima, stoga je potrebno biljku u vrtu smjestiti na prozračno mjesto. Tlo treba održavati na najnižoj točki vlažnosti, ali ne smije presušiti. To se postiže zalijevanjem u većim vremenskim razmacima, sa većom količinom vode kako bi ona prodrjela u dubinu tla.

Prihrana:

Protea je skromna biljka i ne zahtijeva puno hranjiva. Prihranjivati je treba pažljivo, jer koncentrirana gnojiva štete korijenu. Za prihranu je najbolje koristiti organska gnojiva od algi ili razrijeđeni guano – ekstrakt (pola koncentracije nego piše na ambalaži). Od umjetnih gnojiva može se koristiti ono za orhideje ili bromelije u propisanoj količini i koncentraciji.

Zimi je biljke najbolje unositi na svjetlo, hladno i vlažno mjesto (oko 10°C), dobro prozračeno zbog opasnosti od zaraze gljivicama i smanjiti zalijevanje. Iznosi se tek kada temperature pređu 15°C. Neke vrste mogu prezimjeti i vani (ne ispod -7 °C) ali ih je potrebno zaštititi granama četinjača ili agrotekstilom.

Rezanje ocvalih cvjetova pomaže pri stvaranju novih cvjetnih pupova.

Zanimljivosti:

Mnoge vrste iz roda Protea na bazi stabljike, iznad ili ispod tla, imaju posebno zadebljanje koje biljci omogućuje preživljavanje i tjeranje novih mladica ako dođe do požara. Ovo svojstvo je posebno upadljivo kod vrste Protea roupelliae, koja u početku svoga rasta gotovo miruje zbog stvaranja zadebljanja.

Upotreba:

Većina vrsta ne podnosi hladnoću i teška je za uzgoj. Unatoč tome mnogi je ljubitelji bilja rado imaju u vrtu zbog njenih prekrasnih cvjetnih glavica. Protea neriifolia – uskolisna Protea roza, crvenih i žutih cvjetova najčešće je kultivirana vrsta jer je naj prilagodljivija.

Kraljevska protea Protea cynaroides iz uvoza, koristi se za skupe aranžmane kao suho ili rezano cvijeće (u vazi dugo izgleda svježe) i vrlo je dekorativna.

188600_170254963026794_137740232944934_407314_3237039_n