Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3956
O kaktusima - Hortikultura
Pages Navigation Menu

O kaktusima

O kaktusima

Općenito

Kaktusi su sukulentne biljke koje pripadaju porodici Cactaceae, a potječu pretežno s područja Amerike i susjednih otoka. Ime kaktus (eng. Cactus) dolazi od grčke riječi kaktos, što znači bodljikav te su kaktusi uglavnom bodljikave trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši i/ili vrućini, zahvaljujući sočnom i mesnatom tkivu u kojem čuvaju vodu. Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva, stabljike i lišća, a često i korijena, koje zadržava vodu i omogućuje biljci normalan razvoj u sušnim vremenskim uvjetima. Znači, svaki kaktus je sukulent, ali svaki sukulent ne mora biti kaktus.

Tijelo kaktusa

Najinteresantnija karakteristika kaktusa je oblik njihove stabljike, koje kaktusari najčešće nazivaju ¨tijelo¨. To tijelo je zapravo stabljika biljke koja je evoluirala tako da je postala sukulentna, s tkivom sposobnim da čuva velik volumen vode i obavlja fotosintezu. Voda koju kaktus čuva upakirana je u sočne stanice. Svatko tko misli da će iz razrezanog kaktusa teći ukusno vodenasto piće ozbiljno je pogriješio. Kaktus može bez sumnje spasiti život žednom lutalici u pustinji, ali ono što teče iz njega, teško se može nazvati osvježavajućim pićem. Kaktusi su razvili specijalan metabolizam koji im omogućujue da prema potrebi otvore svoje zalihe vode, a to čine radije po noći kada je hladnije, nego tijekom vrućeg i sunčanog dana. Kaktusi se javljaju u raznim oblicima i veličinama. Najveća vrsta je Pachycereus pringlei čiji primjerak je dosegnuo rekordnu visinu od 19.2 metra, a najmanja je Blossfeldia liliputiana koja u punoj zrelosti ima promjer od oko 1 cm. Tijekom evolucije, kod nekih vrsta, tijela kaktusa su se proširivala, dobivajući kuglasti oblik, kombinirajući najveći mogući volumen s najmanjim zauzimanjem površine.

Trnje, bodlje

Druga najupečatljivija značajka svih kaktusa su njihove bodlje, odnosno trnje (spina). Trn je modificirani organ – koji nastaje preobrazbom lista ili stabljike. Kod kaktusa je trn modificirani (preobraženi) list kao i npr. kod ruža, no kod mnogih drugih vrsta trn nastaje preobrazbom stabljike (stabljični trn – npr. kod gloga Crataegus). Trnje ne služi samo za obranu od biljoždera već i stvara hlad, a time smanjuje gubitak vode koji nastaje transpiracijom (gubljenjem vode iz biljke) te štiti biljku od jakog sunčevog zračenja. Trnje može biti vrlo tvrdo, drvenasto, šiljasto ili vrlo nježno, fino i paperjasto. Ono koje najviše straši, je trnje koje raste iz areola (plohica ili pjegica) kaktusa iz podrazreda Opuntioideae, gdje su na maloj površini vrlo guste i fine, ali oštre bodlje, koje još zovemo osinje. Kada se zabodu u kožu, vrlo se teško mogu izvaditi i najčešće izazivaju nateknuće. Opuntioideae sa većim trnjem, imaju pak trnje koje na sebi sadrži mikrobodlje koje rastu u suprotnom smjeru od rasta trna što dodatno otežava njegovo vađenje. Funkcija takvog trnja je da se zabode u kožu ili krzno životinja, a mladi članci biljke se pri tome odvajaju od matične biljke. Životinja zatim može te članke odnijeti i skinuti negdje daleko od matične biljke gdje će se oni zakorijeniti i izrasti u novu veliku biljku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Koža

Kaktusi obično imaju kožno tkivo prevučeno voštanom opnom koja također smanjuje gubitak vode iz biljke, ali i odbija višak vode izvana, a samo tijelo kaktusa je sposobno upiti vlagu kroz pore i bodlje, što je izuzetno važno za biljke koje dobivaju većinu svoje vlage od magle. Pošto kaktusi imaju veliku sposobnost čuvanja vode, mnogi odvojeni dijelovi biljke mogu preživjeti duge suhe periode i pustiti korijenje iz bilo kojeg dijela biljke kada padne kiša.

Areole

Detaljnijim proučavanjem kaktusovog tijela možemo primijetiti da trnje kaktusa većinom raste u skupinama. Te skupine zovu se areole i pričvršćene su na vrhu podaria. Podaria je modificirana baza lista kaktusa koja je kombinacija lista i tijela kaktusa i koja obavlja fotosintezu. Ona se najčešće javlja u obliku izraslina na tijelu (kao naprimjer kod roda Mammillaria). Kod nekih vrsta podarie se spajaju u okomita rebra koja prekrivaju površinu biljke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korijen

Većina kaktusa ima kratku sezonu rasta, a dugu sezonu mirovanja. To je moguće jer stanice korijena imaju sposobnost brzog upijanja i skladištenja velike količine vode. Samo 2 sata nakon kiše, prije koje je proteklo dulje sušno razdoblje, korijenje počinje reagirati na vlagu. Npr. potpuno odrastao Saguaro (Carnegiea gigantea), može upiti preko 3000 litara vode u samo 10 dana. Osim nekoliko izuzetaka, kod kaktusa je formirano razgranato korjenje koje se širi plitko ali široko ispod površine zemlje. Tako može upiti više vlage, a osim toga stanice u korijenju sadržavaju visoku koncentraciju soli, što taj proces dodatno ubrzava npr. kod Saguara visokog 12 m koji ima promjer čak 2 m, korijenje raste samo 10 cm u dubinu. Veće stupaste vrste razvijaju dubok glavni korijen da se usidre i da dosegnu vlagu i minerale iz dubine tla. Velik broj vrsta riješio je svoj problem zaliha vode s velikim modificiranim korijenom, koji služi kao zaliha vode, ali i kao rezervni organ koji može obnoviti tijelo iznad zemlje ako je oštećeno (npr. zbog jake suše, ako je otkinut, itd…).

kaktu

Napisala: Petra Papa Funtak, grupa ‘Kaktusi i sukulenti’ 

Kaktusi I Drugi Sukulenti Info – KIDSI:

 

-->