Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3956
Mammillaria – ovjenčana ljepota - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Mammillaria – ovjenčana ljepota

Mammillaria – ovjenčana ljepota

Da smo rođeni koje stoljeće ranije, ne bi bilo moguće da naše terase i vrtove krase ove nevjerojatne biljke. Mogli bi uživati u njima jedino da smo se našli kojim slučajem u Venezueli, Kolumbiji, Meksiku ili nešto sjevernije. Da bi mogli uzgajati i diviti se bilo kojem kaktusu pa tako i pripadajućem im rodu Mammillaria, zahvaljujemo mnogim znanstvenicima, istraživačima, entuzijastima na njihovim otkrićima, opisima, izdanim knjigama i napokon osnovanim društvima koja su promicala njihovu neodoljivu ljepotu.

Mam1

U početku otkrivanja ovih biljaka nije sve bilo kao i danas; još 1920. godine kada Brighton i Rose pišu svoju poznatu knjigu ‘The Cactaceae’ koristio se naziv Neomammillaria za ovaj rod jer je u to vrijeme naziv Mammillaria bio već zauzet; korišten za jedan rod algi. Ipak 1930. je odlučeno da će biti dodijeljeno ovom rodu kaktusa i kao takav se koristi i danas. Ime je osobito prikladno za ove biljke; pogledamo li ih pobliže uočit ćemo da su građene od mnoštva ispupčenja (tubercles) koje nalikuju na bradavice, što je navelo znanstvenike da cijeli rod nazovu Mammillaria (lat. mamma = dojka, mammila = bradavica). Iako su mnogi pripadnici ovog roda bili poznati još početkom 20. stoljeća, tek nakon II. svjetskog rata je bilo omogućeno šire istraživanje. Tada bolje prometnice omogućuju lakši pristup Meksiku, kao što danas internetske mape omogućuju lakše snalaženje u manje istraženim područjima. A. Lau, W. A. Fritz, D. Hunt, J. Luethy i mnogi drugi omogućili su da ove biljke krase naše kolekcije. Posljednja dva autora su poznata po klasificiranju Mammillaria; razumijevanje njihova rada omogućuje lakše razumijevanje ovog roda.

mam3

 

mam5

Ono što im je svima zajedničko jest da njihova okrugla ili cilindrična tijela sadrže mliječni ili vodenasti sok, a mammile im se spiralno redaju, dok iz njihovih žljebova izrasta kosa, vuna, čekinje i ono što nas posebno veseli, mnoštvo cvjetova kojima se ovjenčavaju u proljeće, a često i najesen. Naime, cvjetovi kod većine kaktusa kao i izdanci izrastaju iz areola, a Mammillarie su ovdje iznimka.

m

Na njihovim areolama nalaze se bodlje među kojima zna biti centralna kukasta bodlja koja služi tome da se zakači za nas i onda ponesemo cijeli izdanak sa sobom na neko dalje područje. Jedino što naša Mammillaria ne zna da ćemo ju najvjerojatnije odnijeti sa sobom u spavaću sobu ili wc, a ne do sljedećeg grma što bi učinio neki stanovnik njenog prirodnog staništa. Plodovi im sazrijevaju u tijelu, a kada budu zreli njima se kite u jesen prije spavanja ili u rano proljeće kada se bude. Uglavnom rastu u skupinama, a one soliterne nas znaju iznenaditi i postati dvoglave ili četveroglave; radi se o obliku dijeljenja koji se naziva dihotomija. Većina ih se uzgaja vrlo lako; zahtijevaju dreniran supstrat i sunčan položaj. Osim izdancima i sijanjem postoje podaci da se mogu razmnožavati i kalemljenjem – mammile!

mam6

Autor: Andrijana Šunić

-->