Pages Navigation Menu

Kako je bilo na Danu permakulture

Kako je bilo na Danu permakulture

Dan permakulture održao se u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj 6.3.2011 kao niz besplatnih predavanja u organizaciji instituta Permakulture Hrvatske i suradnika.

Na žalost nismo uspjeli prisustvovati od samog početka nego smo se uključili tek oko 12 kada je bila prezentacija proizvoda. Bilo je tu kozmetike, sjemena, jaja, suhih gljiva, pekmezića od gorke naranče i kaktusa, zgodno dizajniranih pregača, literature…

052

Odaziv na predavanja je bio velik, prevelik za prostor u kojemu su održana ali kada imate dovoljno interesa, nije problem malo istrpjeti stajanje na nogama, gužvu i zagušljivost. Predavanja su bila simpatična, zanimljiva i prilagođena slušatelju koji je laik u permakulturi, poljoprivredi, ekološkoj gradnji. Inspirativno i zanimljivo je bilo poslušati i onima koji već imaju određena znanja jer uvijek nešto novo saznate ili vam se nekako drugačije poslože informacije u glavi, a možda sretnete i upoznate drage i zanimljive ljude.

Kao posebno zanimljiva predavanja izdvojila bih predavanje Matka Šiška koji je detaljno objasnio svoj tekući permakulturni projekt ”Maslinikgarden” u blizini Skradina. Prikazao je nacrt maslinika sa legendom i polako i razumljivo objasnio što, kako, gdje i zbog čega je posađeno. Predavanje je bilo popraćeno fotografijama početnog i trenutnog stanja maslinika te foto materijalom korištenog bilja s opisom, fotografije posađenih mladih sadnica i slično. U prostoru, zapuštenom starom masliniku, bilo je potrebno nadomjestiti propala stabla, urediti stara stabla maslina i površinu zaraslu u visoke korove. Radovi su još u tijeku, a Matko Šišak je posebno naglasio činjenicu, da on živi u Zagrebu i da maslinik posjećuje nekoliko puta godišnje što je sasvim dovoljno s obzirom na to kako je maslinik projektiran. U skladu s načelima permakulture rad u obliku obrade tla, gnojidbe, zaštite i zalijevanja je sveden na minimum, a prostor je maksimalno i kvalitetno iskorišten. Štetnike i bolesti se nastoji izbjeći dobrom kondicijom bilja koja se postiže zalijevanjem kap po kap, sadnjom bilja koji su dobri susjedi i repelenti štetnika (unutar reda maslinika lavanda i buhač), zelenom gnojidbom bijelom djetelinom koja pokriva najveći dio površine tla u masliniku, pravovremenim i pravilnim orezivanjem maslina. Po rubovima maslinika su zamišljene gredice aromatičnog bilja (dalmatinski vrisak, kadulja,ruta, koromač…), artičoke i bob.

103

Drugo vrlo zanimljivo predavanje je održao Damir Šeler koji je opisao koncept vrlo učinkovite, inovativne i estetski zanimljive peći izvedive u kućnoj radinosti i to od otpadnog materijala (stare bačve, cijevi, cigle) i materijala iz prirode (pijesak, glina). Prikazao je nacrte i objasnio principe na kojima peć radi te ispričao vlastita iskustva u izradi rocket mass heater-a. Peć je napravljena nakon detaljnog proučavanja knjige ”Rocket Mass Heaters:  Superefficient Woodstoves YOU Can Build”. Zanimljiviji detalji u vezi te peći su da ima fenomenalnu iskoristivost drva jer sagorijeva materijal u potpunosti uključujući i plinove te daje vrlo čisti dim, gotovo samu vodenu paru. Peć znatno štedi količinu drva potrebnog za ogrjev. Koristi se za grijanje, a može se koristiti i za kuhanje. Zanimljivo je još da je dimnjak takve peći smješten najčešće vodoravno i da mora imati što nižu temperaturu na izlazu kako bi omogućio kvalitetno sagorijevanje. Kako bi to bilo moguće peć mora biti konstruirana u zadanim omjerima, a unutar prostora koji se grije mora postojati velika akumulacijska masa koja preuzima toplinu i regulira temperaturu izlaznog dima, a grije prostor. Postoje prekrasna rješenja baš za taj akumulacijsku masu gdje se kao akumulator topline grade klupe za sjedenje organskih oblika. Drva se u takvu čudnovatu peć polažu okomito, moguće je umetnuti velike komade i nema vratašca dok plamen izgara vodoravno tjeran tlakovima koji nastanu samo ako ste peć dobro i točno napravili.

Moglo se još čuti predavanja i o održivoj gradnji, iskustvima gradnje od otpadnih materijala i ulozi volontera u takovom poslu, niskim cijenama takve gradnje i problemima sa zakonskom regulativom; iskustvom života po permakulturnim principima u Istri; etičnom šopingu i o socijalnim, psihološkim i ekološkim aspektima permakulture.

Takvih događanja će biti još, a mi ćemo vas obavijestiti.