Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Izvještaj sa radionice ‘Samogradnja solarnih kolektora’ - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Izvještaj sa radionice ‘Samogradnja solarnih kolektora’

Izvještaj sa radionice ‘Samogradnja solarnih kolektora’

Zelena akcija je u suradnji sa ZMAG-om, i uz potporu Mreže fondacija Otvoreno društvo, organizirala vrlo zanimljivu radionicu ‘Samogradnje solarnih kolektora’.

Radionica je održana 14. i 15. 12. 2011. u prostorijama Zelene akcije, a voditelj je bio Bruno Motik (ZMAG) koji je izradio i isprobao već mnogo ovakvih solarnih kolektora.

Pošto sam se prijavila na radionicu bez ikakvog predznanja, mislila sam da mi ništa neće biti jasno i da će mi biti teško pratiti izradu. Srećom, prevarila sam se i vrlo ugodno iznenadila kada sam vidjela koliko je izrada zapravo jednostavna.

Glavni dijelovi solarnog kolektora su drvena kutija s izolacijom, solarni apsorber (unutar kutije) i prozirna, posebno izrađena ploča, kroz koju ulazi sunčeva svjetlost te unutar nje nastaje ‘efekt staklenika’.

PA130166

PA130169

PA130184

PA130204

Solarni apsorber se sastoji od bakrenih cijevi koje služe za protok vode, a na njih su spojeni bakreni listići koji privlaće sunčevu energiju.

PA130165

Za izradu nije potrebno mnogo alata, niti je potreban materjal pretjerano skup (1000 – 1500kn).

Na radionici smo izradili dva kolektora veličine 2m², koliko je dovoljno za grijanje sanitarne vode za manje kućanstvo. Voditelj Bruno nam je pokazao i detaljno objasnio sve faze izrade te nas je dobro pripremio, kako bismo i sami mogli izraditi vlastite solarne kolektore. Dobili smo i mali priručnik koji će nam zasigurno poslužiti kao podsjetnik. U grupi je, unatoć velikom interesu, bio ograničen broj polaznika, tako da smo sve faze izrade dobro vidjeli i sami isprobali.

Bilo je vrlo zanimljivo, zabavno i korisno. Radionica je bila odlično pripremljena sa svim potrebnim materjalima, a voditelj je bio vrlo susretljiv i spremno nam je odgovarao na sva pitanja.

Svakom tko ima malo vremena i strpljenja, preporučla bih da napravi kolektore za svoje kućanstvo i time pridonese zaštiti okoliša i vlastitoj energetskoj neovisnosti.

U današnje vrijeme, kada računi za energente rastu, a plaće su sve manje (ako ih uopće ima) nije li pametno potrošiti malo vremena i izraditi jedan ovako koristan uređaj?