Baner

Mandevilla, Dipladenija ili Brazilski jasmin

Subota, 13 Studeni 2010 10:53

Ova vrlo otporna i lijepa penjačica spada u porodicu zimzelena (Apocynaceae). Ime je dobila po britanskom vrtlaru Henryju Johnu Mandevillu koji je donio u V. Britaniju prve primjerke vrste Mandevilla laxa. Naziv Dipladenija potječe iz starogrčkog jezika (dipl`oos-duplo i aden-žlijezda) po istaknutim dvostrukim žlijezdama na rubu tučka.
Na Hrvatskom tržištu Mandevilla se u većoj količini pojavila prije nekoliko godina i od tada oduševljava mnoge ljubitelje vrtnog i balkonskog cvijeća svojom ljepotom.
Vrlo je zahvalna biljka koja cvijeta tijekom cijele godine, sve dok temperature ne padnu ispod 15°C.
Stabljike dosegnu duljinu od 1,5 sve do 9m, ovisno o vrsti, listovi su eliptični na vrhu zašiljeni i sjajni, cvjetovi su ljevkasta oblika, bijele, ružičaste ili žute boje, a neke vrste imaju mirisne cvjetove npr. Mandevilla laxa. Mliječni sok ove vrste kojim je ispunjena stabljika vrlo je otrovan pa bi trebalo prilikom obrezivanja zaštititi ruke.

Mandevilla2

UVJETI UZGOJA

Pošto je Mandevilla tropska biljka (većina vrsta potječe iz južne Amerike oko 90 vrsta i iz centralne Amerike 21 vrsta), odgovara joj topla tropska klima i visoka vlaga zraka. Smjestite je na polusjenovito mjesto. Idealna temperatura za njeno cvjetanje je oko 20°C, a od listopada do veljače odgovara joj temperatura od 15 °C kada se unosi u kuću, kako se ne bi smrznula. Na Mediteranu može prezimiti i na otvorenome. Kada je unesete u zatvoreni prostor može se dogoditi da joj počne opadati lišće. Ne očajavajte, u tom slučaju samo je nastavite pomalo zalijevati (nikako previše) i odstranjujte odumrle listove kako bi spriječili razvoj bolesti. Na proljeće će se ogoljele grane pomladiti, malo ćete ih porezati i biljka će opet dobiti lijep izgled ukoliko je zimi niste previše zalijevali ili presušili.

Mandevilla3

SUPSTRAT I ZALIJEVANJE:

Supstrat za sadnju Mandeville trebao bi biti humusno - propusni i vlažan, a voda se ne bi smjela zadržavati u cvjetnom loncu ili podlošku jer to pospješuje razvoj gljivičnih oboljenja.
Zalijevati je najbolje odstajalom vodom temperature prostora u kojem biljka raste, a zimi se količina vode za zalijevanje smanjuje, pošto biljka tada ulazi u fazu mirovanja (uvijek je najbolje vlažnost supstrata jednostavno probati prstom i pogledati u podložak ispod posude da nije ostalo vode). Između dva zalijevanja supstrat bi na površini trebao biti suh najmanje dva dana, a zimi pet do šest dana!

PRIHRANA I NJEGA:

U proljeće, našu od zime izmučenu Mandevillu treba presaditi u nešto veću posudu, dodati šačicu glisnjaka te porezati odumrle i pre dugačke grančice. Ako je u dovoljno velikoj posudi u proljeće je potrebno početi s prihranom mineralnim ili organskim gnojivom koje sadrži veću količinu dušika i kalija, što potiče rast i razvoj novih izboja. Prihranjuje se svakih 15 dana. Ukoliko je biljka tek presađena treba pričekati s prihranom najmanje 20 dana.
Nadalje potrebno je preventivno poprskati biljku insekticidom širokog spektra ili nekim bio - preparatom zbog obrane od lisnih ušiju, grinja i crvenog pauka. Prije nego pupovi previše narastu bilo bi dobro zaštititi biljku i fungicidom jer kada se biljka već razboli obično je kasno za prskanje, pa je bolje preventivno prskanje prije početka cvatnje.

RAZMNOŽAVANJE:

Mandevilla se razmnožava stabljičnim reznicama, najbolje u proljeće ili ljeto.
Stabljične reznice dužine oko 10 cm, umoče se u hormone za zakorjenjivanje, utisnu u mješavinu treseta i pijeska (u jednakom omjeru), malo se zaliju i ostave na sjenovitom mjestu (najbolje na temperaturi od 25°C i visokoj vlazi) da miruju. Reznice se uzimaju oštrim nožem, reže se ispod dobro razvijenog koljenca, a donji listovi se odstrane. Reznica ne bi trebala imati više od četiri lista, zbog prevelike transpiracije.
Ukoliko imate još kakvih pitanja, kontaktirajte nas u rubrici pitanja i odgovori pa ćemo vam pokušati pomoći da vaša Mandevilla bude što ljepša (najljepša u kvartu)!
Sretno s uzgojem, promatrajte svoju Mandevillu pa ćete i sami uočiti što joj odgovara, a što ne pošto je ipak svaka biljka različita.

VRSTE I KULTIVARI

U svijetu postoji preko 100 vrsta Mandevilla, no kod nas se može nabaviti samo mali broj vrsta.
To su najčešće:
Mandevilla splendens sa velikim roza - bijelim cvjetovima,
Mandevilla sanderi koja ima cvjetove u paru, roza boje sa žutom sredinom, a uzgojeni su i mnogi hibridi ove vrste,

Mandevilla boliviensis sa bijelim cvjetovima žute sredine,

Mandevilla

Mandevilla laxa sa potpuno bijelim cvjetovima koja se naziva i čileanski jasmin
te dvije novije sorte na tržištu; Sundaville (registrirana marka japanskog proizvođača Suntory Flowers Limited) i Tropidenia (registrirana marka Švicarskog proizvođača Jörga Meyera) koje imaju građu korijena prilagođenu za preživljavanje sušnog razdoblja bez puno zalijevanja.
Na žalost nemamo slike pa potražite na webu, možda i uspijete nabaviti neku od ovih vrsta!

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner