Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Idemo na selo ili selo dolazi k nama - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Idemo na selo ili selo dolazi k nama

Idemo na selo ili selo dolazi k nama

Mnogi sanjaju o odlasku iz grada, svom komadu zemlje, životu u prirodi. Mnogi to već i imaju. Nešto se događa, nešto se kotrlja… Mi, gradski ljudi, imamo sve veću potrebu da se riješimo svih svojih nagomilanih problema i pobjegnemo nekamo, ali kamo? Mislim da većina nas još osjeća u kostima, da su naši (pra)djedovi i (pra)bake bili u stanju prehraniti svoju obitelj na malom komadiću zemlje i to svojim rukama, jer mehanizacija i kemizacija je na naše selo stigla tek prije 40-ak godina, a službenu dozvolu da smiju kupiti traktor, pojedinačni seljaci su dobili tek 1967. godine. Isto tako vjerujem da nam nedostaje kontakt sa zemljom, zrakom, vodom, suncem, vjetrom… Pojavljuje se sve više modernih koncepata vrtlarenja prilagođenih čovjeku koji je zaposlen, iscrpljen, opterećen rastućim troškovima, stresom te koji zaslužuje i treba zdrav obrok i neku promjenu.

Moguće je imati svoj vikend povrtnjak na zemlji izvan grada. Inspirativan i lijep blog Vrtlarica piše gospođa iz Zagreba koja tek tri godine vrtlari, a ima već impresivan povrtnjak. Donosi poticaj i korisne informacije. Jasno je vidljivo koliko zadovoljstva pronalazi u svom vrtu. Zanimljivo je da je blog na engleskom i hrvatskom jer komunicira sa inozemnim korisnicima Bloggera i ne poznaje granice naše male Hrvatske.

Urbana zajednica ”Bukovački zlatnik” na zagrebačkom Bukovcu osim što radi zanimljivi društveni projekt, radi i svoj povrtnjak po permakulturnim principima. Recikliraju otpad, planiraju postaviti uređaje koji bi im omogućili uštedu električne energije i ostalih energenata, a što je ovog trenutka posebno potrebno naglasiti da je upravo u tijeku tečaj permakulturnog dizajna u njihovom prostoru. Pogledajte njihovu Facebook grupu i tamo ćete dosta saznati i otkriti.

Zanima vas više o permakulturi? Ove nedjelje 06.03.2011. u prostorima Zelene Akcije u Frankopanskoj 1, s početkom u 9.30 institut Permakulture Hrvatske organizira niz besplatnih predavanja. Pogledajte program na njihovoj web stranici. Permakultura, pod tim imenom se u Hrvatskoj pojavljuje u obliku Središnje hrvatske udruge za permakulturu 1993., a kasnije je preuzima ZMAG, pa sada iPH. Zanimljive informativne filmove pogledajte na YouTube-u. I kako je Krešimir Mišak odjavio svoju emisiju o permakulturi ‘’Permakultura je revolucija pod krinkom organskog vrtlarstva’’.

Svoje viđenje modernog vrtlarenja osmislila je i doc.dr. Snježana Tolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Krenula je u promociju nizom predavanja u Ladimirevcima, Đakovu i Osijeku, gdje želi informirati širu javnosti o mogućnostima korištenja novih, visoko produktivnih tehnologija ekološke proizvodnje hrane na malim poljoprivrednim površinama. Principi su primjenjivi u gradu, prigradskoj zoni, na selu… Razvila je kompletne sustave za uzgoj povrća u sistemima mikrostaklenika te sitne stoke i sve primjenjivo na vrlo malim površinama. Doc.dr. Snježana Tolić svojim sistemom može na površini od 15-20 m2 prehraniti 4 članu obitelj. Kako to točno izgleda i da li smo minimalnu površinu od 15-20 m2 shvatili pre doslovno, saznat ćemo na njezinoj proljetnoj radionici o kojoj ćemo vas još obavijestiti.

U Dubrancu kraj Velike Gorice gospodin Emanuel Starčević vodi svoje eko-poljoprivredno imanje (OPG Emanuel Starčević) koje se sastoji od vrta, voćnjaka, vinograda i gljivarnika na otvorenom. Pošto proučava suživot biljaka i životinja on drži koke, pure, patke i guske na otvorenom, te je cijelo imanje pokusni poligon za suživot biljaka i životinja. U rujnu 2011. organizira mali seoski festival pod imenom Dubranec fest, ali o svemu tome detaljnije na proljeće kada posjetimo njegovo imanje i saznamo o svemu više. Evo nekoliko fotografija njegovog imanja iz prošlih godina.

imanje

kokice_idu_spat  perad

bukovace

Udruga Rustica se primila vrijednog posla prikupljanja sjemena. Prikupljaju sjeme povrća, cvijeća… Zašto je prikupljanje sjemena važno, zašto ga jednostavno ne kupimo u dućanu? Pa za početak zato što na ovaj način možemo sačuvati autohtone sorte i okrećemo leđa sjemenarskim tvrtkama koje promoviraju sterilne hibride čije sjeme ne možemo sami umnožavati i sakupljati nego smo prisiljeni svake sezone ponovno kupovati. Također kroz druženja i radionice udruge možemo dosta saznati i družiti se s ljudima sličnih interesa.

Ovo je kratki pregled ljudi s kojima smo u posljednje vrijeme stupili u kontakt i koji su nas inspirirali. Čim saznamo za nekog ili nešto novo obavijestit ćemo vas.