Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3956
Gloriosa superba – Plameni ljiljan, ljiljan slave, prekrasni ljiljan - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Gloriosa superba – Plameni ljiljan, ljiljan slave, prekrasni ljiljan

Gloriosa superba – Plameni ljiljan, ljiljan slave, prekrasni ljiljan

Plameni ljiljan je vrlo atraktivna penjačica koja pripada porodici Colchicaceae (mrazovci) i redu Liliales  (ljiljani) te je jedina penjačica u redu ljiljana.

Izdanci ove biljke mogu narasti i do 6m u dužinu, a zanimljivo je da su joj vrhovi listova produženi i stvaraju vitice. Razmnožava se i prezimljava pomoću gomolja. Cvjetovi su šesteročlani i otvaraju se u svibnju. Veličine su do 6 cm (dužina latica) i najčešće plamene, crveno-žute boje. Upadljivo je i to, da je vrat tučka dugačak i savijen u stranu, a zrele sjemenke su žarko crvene boje.

Rasprostranjenost

Danas je plameni ljiljan rasprostranjen u svim tropskim područjima no potječe izvorno iz Afrike i Azije. U prirodi raste u izrazito sušnim krajevima u kojima svi nadzemni, zeleni dijelovi biljke, odumiru za vrijeme suše.

Uzgoj

Biljka plamenog ljiljana u cvatu, može se kupiti u rasadnicima već u veljači. Ako nabavimo gomolj, najbolje doba za sadnji i presađivanje je od početka veljače do ožujka. Gomolji se polože u rahli supstrat; mješavinu komposta, treseta i pijeska te se pokriju sa 2-3cm debelim slojem supstrata. Prilikom presađivanja, ako je biljka razvila mlade gomolje oni se mogu odvojiti te se iz njih može uzgojiti nova biljka. Supstrat treba biti umjereno vlažan sve dok biljka ne naraste, a količina vode se postupno povećava ovisno o veličini biljke. Kada biljka naraste potreban joj je, kao i svakoj penjačici, potporanj. Prihranjivati je potrebno sve dok je biljka zelena. Jednom tjedno se prihrani polovicom od preporučene količine hranjiva koja se preporučuje za sobno bilje.

Uzgoj iz sjemena

Za uzgoj iz sjemena je potrebno grijano klijalište, staklenik ili zatvorena lođa te puno strpljenja i volje. Sadnice uzgojene iz sjemena cvjetaju tek 2-3 godine nakon sjetve. Sije se u supstrat koji je mješavina pijeska, treseta i komposta u jednakom omjeru. Da bi sjeme proklijalo, potrebna je konstantna temperature od 20°C. Nakon klijanja, male klijance treba pažljivo zalijevati i obavezno tretirati fungicidom protiv bolesti venuća (polijeganje klijanaca).

gl4

gl

Smještaj

Odgovara joj svjetlo mjesto s nešto direktnog sunca, toplo i vlažno. Početkom lipnja može se preseliti i na otvoreno, na od vjetra i prejakog sunca zaštićeno mjesto. Ako izostane cvatnja često je uzrok pre tamno mjesto što može dovesti i do smeđenja i otpadanja pupova. Velike razlike u temperaturi i vlazi zraka, štete plamenom ljiljanu, koji zbog toga često dobiva smeđe mrlje na pupovima i mladim listovima.

Prezimljavanje

Nakon cvatnje plameni ljiljan započinje iz zelenih dijelova biljke prikupljati hranjiva i skladištiti ih u gomolju. U toj fazi treba postupno smanjivati zalijevanje (u kolovozu) te su u listopadu zeleni izdanci najčešće već suhi i potrebno ih je odrezati neposredno iznad posude. Od tada se posuda s gomoljem treba držati na tamnom i hladnom (5-8°C) mjestu sve do ponovnog presađivanja u veljači.

Gomolj:

Fotografija0008

Bolesti i štetnici

Moguć je napad lisnih uši, najčešće ako je biljka bila u pre hladnim uvjetima ili na propuhu. Mrlje po listovima može izazvati nedostatak dušika.

Zanimljivosti

Plameni ljiljan je otrovna biljka na što ukazuje izrazito crvena boja cvjetova i plodova. Pripada istoj porodici kao i mrazovac (Colchicum autumnale) te cijela biljka sadrži otrovni alkaloid kolhicin kojeg najviše ima u gomolju. Plameni ljiljan se osim kao ukrasna biljka, komercijalno uzgaja i za proizvodnju kolhicina.

Kultivari

Najčešći kultivar je Gloriosa superba ‘Rothschildiana’

Gloriosa superba - ljiljan slave

-->