Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3956
Bazga – uzgoj i upotreba - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Bazga – uzgoj i upotreba

Bazga – uzgoj i upotreba

Bazga (Sambucus nigra) je ljekovita, samonikla biljka iz porodice Caprifoliaceae, koju možemo naći posvuda (u šumama, uz putove, naselja, uz kuće, na napuštenim mjestima i sl.).

Biološka i kemijska svojstva

Bazga je višegodišnja biljka, koja raste kao grm ili drvo na visini od 3-10 m. Cvjetovi bazge sastoje se od pet međusobno sraslih latica, bijele su do žućkaste boje i intenzivnog, ugodnog mirisa. Vrlo su vrijedni radi eteričnih ulja, smole, te kiselina.

Plod bazge je bobica, koji može biti tamnoplave do tamnocrvene boje. Listovi bazge su jajasta oblika, stabljika je lako-lomljiva te ima dobro razvijene grane. Korijen bazge relativno je plitak, te ne prodire u zemlju dublje od 1,5 m.

Uvjeti uzgoja

Bazga je vrlo skromna biljka, koja rastre posvuda te dobro reagira na vlažna, plodna tla bogata hranjivima. Najčešće raste kao samonikla kultura, ali se može uzgajati i kao kultivirana. Najčešće se razmnožava sadnicama iz starijih grana i reznicama iz mlađih grana, no također se može razmnožavati i iz sjemena.

Razmnožavamo li bazgu iz sadnica, u veljači je potrebno odsjeći starije grane,a za uzgoj iz reznica potrebno je odrezati u ožujku mlađe grančice. Grane ili grančice potrebno je odrezati na 20-30 cm dužine te ih posaditi u unaprijed pripremljeno vrtno tlo, tako da iznad površine tla viri po jedno do dva okca, iz kojih će izbiti pop. U razdoblju od proljeća do jeseni biljka će razviti korijen, stabljiku i list, te je tada potrebno mladu biljčicu presaditi na željeno mjesto na razmak 1-1,5m.

Bazga nije dobra kao pretkultura drugim biljkama jer iscrpljuje oranični sloj tla, ali se može uspješno uzgajati nakon svih oraničnih kultura, poput strnih žitarica i mahunarki.

Hranidba

U osnovnoj obradi tla potrebno je dodati 30-60t/ha stajnjaka, te pod osnovnu brazdu unijeti 200-250 kg/ha P2O5, 120-150 kg/ha K2O i 120-150 kg/ha N. svaku godinu preporučuje se dodavati 40-60 kg/ha N u proljeće.

Priprema tla

Oranje na dubini 30-40 cm, te je poželjno napraviti podrivanje.

Sadnja

Preporučuje se u rano proljeće ili početkom jeseni s unaprijed pripremljenim sadnicama.

Berba

Mladi listovi bazge i njezini izboji beru se u travnju i svibnju, a cvjetovi i plodovi tijekom lipnja i srpnja nakon cvatnje i zriobe, dok se kora uzima od veljače pa sve do studenog.

Cvatnja traje od lipnja do kolovoza, a najkvalitetnija berba je ona prva u lipnju.  Cvjetove je preporučljivo brati s drškama tijekom sunčanih i toplih dana (sa škarama) te dok su djelomično rascvali, jer se u punoj cvatnji može dogoditi da se osipaju i opadaju prilikom berbe.

Cvjetovi se suše prirodno ili u sušarama, a nakon sušenja se propuštaju kroz valjke, kojima se odvaja peteljka od cvijeta. Takvi cvjetovi spremni su za daljnju preradu.

2014-04-29 09.56.13

Upotreba

Bazga je aromatična biljka koja se upotrebljava u proizvodnji sokova, pekmeza, kompota, voćnih sokova i rakije.

Čaj od bazginih cvjetova upotrebljava se kod prehlade, reumatičnih oboljenja, bronhitisa, upale pluća, kašlja, gripe, tuberkuloze, šarlaha, ospica. Čaj od bazge pospješuje znojenje, te se tako izlučuju tvari koje su uzrokovale neko od navedenih oboljenja.

Čaj od listova koristi se kod oboljenja dišnih putova i katara pluća.

Pekmez od plodova bazge pomaže prilikom zatvora, a izvanrednog je okusa i mirisa.

Bazgino vino otklanja umor, potiče apetit, te služi kao prevencija gripi.

Od cvjetova se proizvode sokovi i sirupi, a mogu se i pohati.

Bazga je jedna od najljekovitijih, najstarijih i najpoznatijih biljaka na našim područjima ima široki spektar djelovanja u liječenju raznih bolesti.