Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeWidget in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeWidget.php on line 27

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WPBannerizeFrontend in /home/hortikul/public_html/wp-content/plugins/wp-bannerize/Classes/wpBannerizeFrontend.php on line 18

Notice: Pozvana konstruktivna metoda za WP_Widget u WPBannerizeWidget je zastarjela od inačice 4.3.0! Upotrijebite
__construct()
umjesto. in /home/hortikul/public_html/wp-includes/functions.php on line 3951
Ananas kao lončanica - Hortikultura
Pages Navigation Menu

Ananas kao lončanica

Ananas kao lončanica

Rod Ananas obuhvaća nekoliko vrsta zeljastih trajnica porijeklom iz Brazila i Paragvaja. Pripada raznolikoj porodici bromelija – Bromeliaceae. Ova porodica broji oko 2000 vrsta od kojih su najpoznatije sobne biljke iz rodova Aechmaea, Billbergia, Guzmania, Neoregelia, Tillandsia i Vriesea.

Vrste iz roda ananasa rijetko se uzgajaju kao lončanice, odnosno sobne biljke. U uzgoju, kao ukrasna vrsta, najpoznatiji je crveni ananas – Ananas bracteatus i njegov kultivar ‘Tricolor’.

Pravi ananas – Ananas comosus izgledom i rastom pomalo je sličan agavama i jukama. Uzgaja se prvenstveno kao voćna vrsta na velikim plantažama tropske i suptropske Južne Amerike, Afrike I Azije. U ukrasne svrhe uzgaja se najčešće njegov kultivar ‘Variegatus’  s  listovima obrubljenim bijelom bojom koji nije jestiv.

Iako nije popularan kao lončanica, pravi ananas u tu svrhu može svatko vrlo lako uzgojiti. Kao sobna biljka zanimljiv je zbog svog egzotičnog izgleda, te ugodnog i intenzivnog mirisa nakon razvoja jestivog ploda.

Uzgoj

Priprema reznica

Kao i na plantažama, uzgoj započinje iz vršnih izboja (reznica lisnatog vrha ploda). On se odreže, očisti od mesnatog dijela i otrgne se nekoliko redova prvih listova – tu se često već mogu vidjeti začeci korjenčića (kao što je vidljivo na slici). Nakon toga ostavi se 1-2 dana na toplom,  sjenovitom i prozračnom mjestu da se rez dobro osuši.

ananas rez

Sadnja

Sadi se u manju posudu, ali stabilnu, oko 10 cm promjera zbog ljepšeg izgleda.  Supstrat mora biti plodan i  propustan te ga ne treba previše pritiskati kako bi se korijen bolje razvio i imao zraka, što preferiraju sve vrste iz porodice bromelija. Poželjno je na dno posude staviti sloj kamenčića radi drenaže i stabilnosti nakon što ananas razvije veće listove. Presađuje se po potrebi, uglavnom u proljeće, uvijek u jedan broj veću posudu.

Ananas cvijet

Prihrana i zalijevanje

Prihranjivati valja svaka 2 tjedna, tekućim gnojivom podjednakog NPK omjera, no duplo slabijom koncentracijom od propisane za ostale lončanice. U hladnijem razdoblju se prihranjuje jednom mjesečno. Zalijevati treba redovito, u malim količinama, no tek kad se površina supstrata osuši. Ananasu je potrebna visoka vlažnost zraka, na što treba paziti u zatvorenom prostoru. Ako je zrak suh posudu treba staviti iznad podloška s vodom.

Položaj i temperatura

Nakon sadnje, do početka intenzivnog razvoja novih listova, ananas treba držati u polusjeni. Nakon toga postupno ga treba izlagati sve većem osvjetljenju pa i izravnom suncu, no nikako tijekom ljetnih mjeseci kako  ne bi došlo do oštećenja listova. Nekoliko sati direktnog sunca krajem zime i u proljeće nužno je kako bi se potaknuo razvoj  ploda kod odraslih biljaka. Temperatura nikada ne bi trebala pasti ispod 10°C, a optimalno bi bilo između 18 i 29°C tijekom cijele godine.

ananas kol

Kako bi ananas razvio plod u kućnim uvjetima potrebno je uglavnom oko 5 godina, no moguće je već nakon 2. godine ako su osigurani gore navedeni optimalni uvjeti i velika količina svjetlosti. Cvatnju može potaknuti etilen, stoga uz biljku postavite zrele jabuke ili na supstrat u posudu položite kore od jabuka koje svojim raspadanjem proizvode dosta etilena.  Plod koji se razvije u kućnim uvjetima obično je mali, veličine jabuke, no jestiv je i veoma lijepog mirisa koji se osjeti u cijeloj prostoriji.

Napisao: Mihael Kušen